Kwaszone ogórki i ich wpływ na nasz organizm

15 listopada 2022

Szukasz ogórków kiszonych? Koniecznie odwiedź tę stronę.

W sałatce warzywnej, w zupie, na kanapce czy jako dodatek do drugiego dania – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bowiem kiszone warzywa są równie zdrowe, co pyszne.

Kwaszone ogórki – kup gotowe lub ukiś je samodzielnie

Ogórki kwaszone to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest bardzo proste. Wykorzystuje się do tego pojemne gliniane garnki bądź drewniane beczki, w których surowe ogórki zalewa się solanką, a następnie zostawia się je na nie mniej niż czternaście dni w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Wielbiciele mało kwaśnych smaków mogą skonsumować ogórki już po paru dobach – ogórki tego typu to ogórki „małosolne”. W podstawowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dodaje się koper oraz czosnek, jakkolwiek smak ogórków kwaszonych można podkręcić też różnymi dodatkami, m.in. cząstkami marchwi, ziarnami gorczycy czy liśćmi laurowymi. Naturalnie nie każdy ma czas czy pod dostatkiem miejsca w kuchni, by osobiście zrobić takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą lub spiżarnią, w której może przetrzymywać przetwory w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednak, że musimy odmówić sobie spożywania ogórków kiszonych – w dowolnym momencie możemy dostać je w sklepie na wagę bądź w niewielkich opakowaniach, a więc w pojemnikach z rączką czy w woreczkach z folii, które bez przeszkód zmieszczą się w lodówce.

Czy powinno się spożywać kiszone ogórki?

Od stuleci wiadomo, że warzywa wystawione na działanie fermentacji pozytywnie wpływają na nasz układ pokarmowy. I nie jest to błędem, bo razem z kiszonkami wchłaniamy dobroczynne kultury bakterii, które korzystnie wpływają na florę jelit oraz redukują ich pH, poprawiając tym samym proces trawienia. Lecz na tym nie koniec! Ogórki kiszone są niskokaloryczne (dostarczają około 12 kcal w 10 dag), a zarazem zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę E, D i C, a także mnóstwo składników odżywczych istotnych dla poprawnego funkcjonowania organizmu, to przykładowo żelazo, wapń, magnez, potas i mangan. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? Jeśli nie przeszkadzają kwaśne smaki, nie warto wylewać go po zjedzeniu kiszonek, tylko go wypić bądź dodać do zupy ogórkowej, bo w miarę kwaszenia witaminy przenikają częściowo do zalewy. Należy jednak zaakcentować, na kiszonki powinny uważać osoby borykające się z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się wszak pokaźna ilość soli.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]