Zdrowe odżywianie – sok z kiszonej kapusty i buraków

23 grudnia 2023

Jeśli potrzebujesz soku z kapusty, koniecznie wejdź na superbutelki.pl.

Produkty fermentowane po okresie zapomnienia ponownie wracają do menu Polaków. Do kapusty i ogórków dołączają także nowe, do tej pory mniej popularne warzywa i owoce. Kiedy mówimy o leczniczych walorach fermentowanej żywności nie można pominąć też napojów takich jak kombucza, kefir czy rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Głównie te ostatnie są godne zainteresowania – pozwalają prosto i błyskawicznie dostarczyć naszemu ciału składniki niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania.

Jakie witaminy ma w sobie sok z kiszonej buraków i kapusty?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający masę związków wpływających zbawiennie na nasze zdrowie. Najistotniejszym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za przebieg fermentacji. Sok z kapusty, ogórków bądź pozostałych kiszonek to również kopalnia witamin. Warte uwagi jest przede wszystkim wysokie stężenie witaminy C – już 150 ml tych soków ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się też pić z uwagi na obecność witaminy K i E, witamin z grupy B, a także duże nasycenie solami mineralnymi.

Sok z kapusty kiszonej – czemu warto go spożywać?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę jelit. Dodatkowo nagromadzenie witamin usprawnia działalność układu nerwowego, łagodzą objawy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają walczyć ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny ponadto sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody dwunastnicy lub niestrawność. Pobudzają one także apetyt i stanowią ochronę w czasie kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]