Cechy soli kłodawskiej i himalajskiej

3 maja 2022

Chcesz zamówić sól kłodawską? Skieruj się na tę stronę.

Substancją potrzebną do właściwego funkcjonowania naszego organizmu jest sól. Jakie własności ma różowa sól himalajska oraz sól kłodawska? Z jakiego powodu warto ich używać do przygotowywania żywności?

Atuty różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która wspaniale uwydatnia smak posiłków. Jakkolwiek nadużywanie soli ma negatywny wpływ na zdrowie, to jej rozważne ilości (nieprzekraczające 6 gramów w ciągu 24 godzin) są konieczne dla właściwego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek odpowiadający za utrzymanie właściwego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze złóż szacowanych na 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę potrzebnych pierwiastków oraz minerałów, między innymi żelazo, potas czy magnez, a przy tym jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, np. metali ciężkich. Sól himalajska doskonale wpływa na smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym

Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o dużym stopniu czystości – posiada 97% NaCl i stanowi kapitalny dodatek do naszych przetworów. Jest między innymi kopalnią magnezu, cynku czy wapnia, a więc pierwiastków potrzebnych do zachowania pełni zdrowia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, tym samym nie zatraca swoich właściwości i jest bez problemu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]