Zbiornik ze stali nierdzewnej dla branży spożywczej i kosmetycznej

27 września 2019

Stal nierdzewna to jeden z najbardziej stabilnych chemicznie stopów. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie ulega korozji i zachowuje swoje parametry nawet w skrajnych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który przy kontakcie z powietrzem wydziela się ze stopu i formuje na powierzchni niedostrzegalną gołym okiem warstwę. Zabezpiecza ona stal przed negatywnym wpływem rozmaitych substancji chemicznych, jak również podnosi jej wytrzymałość na nieprzychylne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu obszarach przemysłu.

Zbiorniki nierdzewne dla przemysłu kosmetycznym

Z uwagi na to, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z substancjami wykorzystywanymi do wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tej branży. Używa się ich zarówno do prowadzenia procesów produkcyjnych, jak i do magazynowania znacznych ilości ukończonych już mieszanek. Wymienione wyżej właściwości powodują, iż zbiornik nierdzewny jest także idealnym rozwiązaniem dla branży chemicznej oraz zakładów wytwarzających i przetwarzających paliwa.

Zbiorniki nierdzewne dla branży spożywczej

Zbiorniki ze stali nierdzewnej są często wykorzystywane w rozlicznych fabrykach z szeroko pojętej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych lub zakładach przetwórstwa. W browarach, piekarniach czy gorzelniach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wykonane z tego stopu. Usługi podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszą się zainteresowaniem sektora spożywczego przede wszystkim dlatego, że na takich naczyniach nie powstaje nalot, który mógłby sprzyjać skażeniu ich zawartości dzikimi drożdżami lub bakteriami.