Wyroby ze stali nierdzewnej – gdzie się je stosuje?
6 maja 2020
Stal nierdzewna ma mnóstwo istotnych cech sprawiających, iż jest stosowana w szerokim zakresie. Jej najistotniejszy atut to z oczywiście odporność na utlenianie się, która nie tylko zapewnia trwałość wykonanych z niej elementów, ale także pozwala na ich styczność z zawilgotniałymi materiałami oraz płynami. Oprócz tego stal nierdzewna jest obojętna chemicznie, co oznacza, iż nie reaguje z substancjami o kwasowym odczynie, a spis jej zalet zamyka równa powierzchnia, która zapobiega rozwojowi mikroorganizmów.
Wyroby ze stali kwasoodpornej dla wielu sektorów przemysłu
Równowaga chemiczna oraz bezpieczeństwo mikrobiologiczne czynią ze stali nierdzewnej idealny budulec dla branży spożywczej. Wyroby ze stali kwasoodpornej są na co dzień wykorzystywane przez fabryki przetwórstwa, które używają ich w procesie produkcji, a później przechowywania artykułów spożywczych. W zakładach piekarskich i warzelniach piwa wyroby ze stali nierdzewnej używa się w charakterze pojemników fermentacyjnych. Surowiec ten jest również wykorzystywany na co dzień w branży kosmetycznej i przez przedsiębiorstwa działające w sektorze produkcji i dystrybucji rozpuszczalników, paliw i innych preparatów chemicznych.
Wyroby ze stali nierdzewnej – niezastąpione w budownictwie
Odporność na niekorzystne czynniki pogodowe (kwaśne opady, niskie i wysokie temperatury czy wilgoć) sprawia, że wyroby ze stali nierdzewnej świetnie zdadzą egzamin na zewnątrz budynków (przykładowo jako balustrady balkonowe) oraz na basenach (jako drabinki i barierki). Z uwagi na przyciągającą wzrok estetykę, tak samo dobrze sprawdzają się również wewnątrz budynków – na przykład na klatkach schodowych. Co więcej aseptyczność stali nierdzewnej daje możliwość używania jej w gabinetach medycznych i przychodniach.